Bländaren – Så fungerar den

I den här artikeln beskriver vi några tips om vad en bländare är och hur man hanterar denna när man tar kort.

Bländaren – Styr ljusinsläppet i kameran

Förr i tiden innan kameror automatiserades med hjälp av ny och digital teknik var det av yttersta vikt att förstå vad bländare gjorde för något. Idén med bländare är att kunna bestämma hur stor öppningen in i kameran (och filmen) är. Ju större öppning desto mer ljusinsläpp och desto kortare slutartid krävs.

Det är viktigt att förstå samspelet mellan en slutare och en bländare. Dessa två samverkar för att du skall få så bra kort som möjligt. I regel brukar man säga att en mindre bländare brukar ge ett större skärpedjup men då måste detta självklart kompenseras med en längre slutartid. Samtidigt behöver man anpassa detta till ljusförhållandena där du tar kortet vilket gör att en hel del inställningar kan behöva göras. Det bästa sättet att lära sig det är helt enkelt att träna och testa.

Bländaren i moderna kameror

I moderna kameror är samspelet mellan slutaren och bländaren oftast helt automatiserat. Detta är för de allra flesta till övervägande del positivt då man i kortögonblicket inte vill hålla på och fippla med inställningarna. I vissa fall kan det dock vara riktigt bra att förstå hur man manuellt ställer in bländare och slutare:

  • Mörkerfotografering: När man skall fotografera i mörka förhållanden eller skymningsförhållanden är man såklart allt hjälp av bra optik och en bra kamera. Dock kan man alltid testa med en riktigt stor bländare och en längre slutare. Kameran får då möjlighet att få in tillräckligt med ljus för att kortet skall bli bra.
  • Sportfotografering/rörelser: När man skall fotografera rörelser krävs det oftast att man har en kort slutartid för att bilden inte skall bli suddig. Du kan då kompensera denna korta slutartid med att använda dig av en större bländare.

Här var alltså några snabba tips på hur bländaren fungerar, lycka till med fotandet!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *