Cellplast för hemmasnickaren

Våren är nu här och snart är det dags för alla hemmafixare att starta upp årets projekt som man så länge talat om. Kanske har du planer på att stuva om i trädgården eller så känner du att det är dags att äntligen ta tag i garageuppfarten och lägga sten. Vad det än gäller så kommer du förmodligen behöva bra och billigt byggmaterial som gör att du kan utföra ett riktigt jobb.

Val av cellplastskiva

När det kommer till just cellplast så kan det vara bra att vara insatt innan man beger sig till bygghandlaren. Till att börja med så säljs cellplast nästan uteslutande i skivform på de flesta bygghandlare idag. Dimensionerna kan variera men oftast hittar man skivor som har måtten 1200×600 mm, men olika tjocklek. Tjockleken brukar kunna variera med alltifrån 10mm till 100 mm.

Hos de flesta byggåterförsäljare så finns det idag två olika huvudtyper av cellplastskivor. Dessa är EPS- respektive XPS-cellplast. Tillverkningen av dessa två skiljer sig åt vilket även ger olika materialegenskaper. Den förstnämnda har lite lägre hållfasthet och lämpar sig därför till konstruktioner som inte har så stora krav på just hållfastheten och stor tryckbelastning. Den andra, XPS cellplasten tål betydligt högre belastning och är därmed lämpad till dessa typer av konstruktioner. Är man osäker på vad man ska välja så är det enklast att rådfråga med sin bygghandel. Oftast räcker det med den förstnämnda om man håller på med hobbyprojekt och det är även den man ska ta om man är ute efter billig cellplast.

Var rädd om skivorna

Cellplast är ett sprött material och går därför lätt sönder. Detta märks inte minst om man gnider två skivor mot varandra. Man bör därför vara varsam när man hanterar skivorna så de inte går sönder i onödan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *