Ögonoperation med ögonlaser

Sedan mitten av 90-talet har det varit möjligt att genomföra en ögonoperation för att behandla bl.a. närsynthet (myopi). Den vanligaste sjuktomen som behandlas är grå starr (katarakt) och årligen genomförs det fler än 80 000 sådana ögonoperationer i Sverige. Att på detta vis bota grå starr har varit möjligt sedan mitten av 80-talet. Operationstiden är ofta så kort som 10 minuter för en erfaren ögonkirurg och genomförs med enbart lokalbedövning och ögondroppar. Detta gör grå starr till den vanligaste operationsindikationen. Ögonoperationen görs vanligtvis genom att linsen sönderdelas med ultraljud för att sedan sugas ut. Därefter ersätts den med en syntetisk lins, en så kallad IntraOkulär Lins (IOL).

Vid behandling av närsynthet finns det flera varianter av operationsmetoder att välja bland. Man kan dels välja att med laserkirurgi forma om den befintliga linsen i ögat, eller så kan man sätta in en syntetisk lins som, likt en kontaktlins, korrigerar synen till rätt skärpa.

LASIK-metoden

LASIK är en metod för ögonoperation med ögonlaser där man skär upp ett lock i ögats hornhinna, varefter man behandlar ett område längre ner i ögonvävnaden. Denna metod ger en permanent förbättrad syn och för 94-97% av patienterna helt utan biverkningar.

Bland biverkningarna finns stor korrigering, torra ögon, dubbelseende, ljuskänslighet, astigmatism, halo-effekter eller starburst-effekter. Halo-effekten gör att en ljuskälla upplevs omges av en aura. Starburst-effekten kan liknas vid strålar som som sprider sig utåt från ljuskällan, ungefär som solstrålar i en blyertsteckning. Många bieffekter kan vara permanenta och mycket obehagliga. Den som ska genomgå en ögonoperation med LASIK-metoden bör därför vara väl införstådd med riskerna.

LASEK-metoden

LASEK är en typ av laserbehandling som utförs för att korrigera närsynthet och översynthet, men även vissa typer av astigmatism. Med denna metod behandlas det yttersta lagret av hornhinnan med ögonlaser.

Vid en LASEK-operation lösgörs det yttersta skiktet av hornhinnan med en svag alkohollösning. Därefter behandlas det direkt underliggande området med ögonlaser. Efter behandlingen förs ytskiktet åter på plats och en plåsterlins placeras för att skydda det behandlade området. Plåsterlinsen dämpar även, i viss mån, den smärta som kan upplevas under den första tidens läkning. Plåsterlinsen borttages efter fyra-fem dagar på samma sätt som en vanlig kontaktlins tas ur ögat. Det är inte skadligt att använda lite trubbigt våld för att få ut den, men man bör undvika att riva för mycket i just det område som opererats. Efter att man tagit ut den skyddslinsen kan man uppleva skav och ömhet, så det bästa brukar vara bäst att ta ut linsen under kvällen innan det är dags att sova.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *