Se till att du utvecklar dig i jobbet

Eftersom vi ägnar så stor andel av vår tid åt att jobba så gäller det att vi ser till att vi utvecklas som personer i våra jobb. Här kommer några tips att tänka på

  1. Inom vilket område du än jobbar – se till att du tar tillräckligt betalt för dina tjänster så att du har råd och tid att ständigt utveckla dig.
  2. Försök välja ett utmanande jobb. Då lär du dig alltid något nytt. Genom nya annorlunda uppdrag och genom att träffa nya uppdragsgivare och nya samarbetspartners kommer du hela tiden att utvecklas. Jag har drivit en konsultgrupp under många år och vi såg till att vi hela tiden utvecklades i vår profession. Vi diskuterade ofta en 80/20-regel. Med det menade vi att idealet är att skaffa in sådana uppdrag som till ca 80 % bestod av sådan kunskap och sådan erfarenheter som vi behärskade väl och att ca 20 % var nytt för oss. Då kände vi oss trygga inför uppdragsgivaren att vi kunde leverera god kvalitet och samtidigt försäkrade vi oss om att vi ständigt utvecklade oss. Ibland innebar 20-procentsdelen att vi lärde oss ett helt nytt område som vi så småningom blev specialister inom.
  3. Omge dig med kreativa och idérika personer. Jag känner mig bortskämd med detta. Jag har under största delen av mitt yrkesliv haft förmånen att jobba med sådana. Att jobba hemifrån kan vara lockande ur kortsiktig ekonomisk synpunkt men glöm då inte bort att sörja för din egen utveckling på ett bra sätt. Om du är nybörjare inom ett område ska du se till att du inte sitter ensam. Jobba tillsammans med andra så mycket som möjligt. Det är på det sättet man lär sig mest.
  4. Häng med i utvecklingen inom ditt specialområde genom att då och då gå på väl utvalda kurser och seminarier.
  5. Utnyttja kurser och utbildning som sker över nätet. Du behöver inte alltid åka iväg på en kurs och betala reskostnader och eventuellt uppehälle. Nu finns tillgång till massor av utbildning på distans. Du kan sitta hemma och få stort utbyte av ny kunskap.
  6. Ett sätt att hänga med är att se till att du får dagliga nyheter genom Google Alerts. Det är bara att mata in lämpliga sökord, så får du nyheterna som e-post varje dag.
  7. Jag har under många år varit ansvarig för ett flertal s.k. ”Hjärntruster”. Det är grupper som består av 6-10 personer som kan utveckla varandra men som inte är rädda för att de konkurrerar med varandra. Man träffas ungefär en gång per månad några timmar under eftermiddagen eller kvällen. Man tar upp ett ämne som intresserar alla och man diskuterar den situation som alla står i just för tillfället.
  8. Läs mycket, bl.a. böcker, tidsskrifter och på nätet.
  9. Lyssna på CD-skivor som är nyttiga. Jag sitter många timmar i bil per vecka och att lyssna på information på det sättet är ett effektivt sätt att utnyttja tiden när man kör.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *