Tips för att undvika förseningar när du ska bygga om

Hur många gånger har man inte hört att det blir kraftigt försenat när folk ska bygga om? Det verkar som om kulturen för att passa och hålla tider är en annan inom bygg- och hantverksbranschen än inom många andra branscher. Men det finns bra och enkla sätt att undvika förseningar när du ska bygga om:

  • Lyssna noga på hantverkarens råd. Att bygga nytt och att bygga om är hans profession och du kanske bara bygger om en eller ett fåtal gånger. Lyssna, som sagt, men det är du som ska bestämma hur du vill ha det.
  • Se till att du har kontinuerliga och effektiva byggmöten.
  • Det är slående vilken skillnad man ser på hur mycket olika hantverkare skräpar ner på arbetsplatsen. En del städar och lämnar det snyggt efter sig varje dag och andra lämnar en riktig röra efter sig. Gör upp om städningen innan arbetet påbörjas. Kan du förenkla deras jobb genom att ta bort stora emballage och spillvirke så gör det och avtala detta från början.
  • Var noga med extrajobben. Det blir nästan alltid ändringar under arbetets gång. När detta inträffar är det viktigt att du tar upp frågan med hantverkaren om ändringen ingår i den givna prisuppgiften eller inte. Om den inte ingår är det viktigt att han ger dig uppgift innan åtgärden sätts igång vad ändringen i så fall medför för extrakostnad och ev. försening av hela jobbet.
  • När du ska bygga om, reparera eller genomföra underhåll och anlitar hantverkare så gäller Konsumenttjänstlagen. Gå in på nätet och ladda ner ”Anbudsformulär 09 – Konsument”. Där kan du i ”Allmänna Bestämmelser” se vad som gäller. Konsumenttjänstlagen är tvingande för hantverkaren, och naturligtvis även för dig.
  • Det intressanta är att du som beställare av ett hantverksjobb med denna viktiga lag har en relativt stark ställning – något som de flesta, som anlitar hantverkare, inte känner till.

Ett sätt att undvika de vanligaste problemen när man ska bygga om är att ladda ner en gratis checklista med de viktigaste punkterna att tänka på när du ska bygga om.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *